URL shortenersUsluge skraćivanja veza omogućuju skraćivanje veze smanjenjem njegove dužine na nekoliko znakova.
Dakle, postaje moguće smjestiti skraćenu vezu tamo gdje je maksimalna dužina veze ograničena. Kratki URL lako je zapamtiti, diktirati telefonom ili na predavanju u obrazovnoj ustanovi.
Klasifikacija skraćivača linkova:
1. Uz mogućnost odabira vlastitog kratkog URL-a ili ne.
2. Sa ili bez registracije.
Skraćivanje veza bez registracije omogućava vam da ne gubite vrijeme na stvaranje računa u skraćivaču, već odmah skratite vezu.
Međutim, registracija računa korisnicima daje dodatne funkcije, posebno:
– Mogućnost uređivanja dugih i kratkih veza.
– Pregledajte statistiku, grafikone prometa po danu i satu, geografiju prometa po zemljama s vizualizacijom na karti, izvore prometa.
– Masovno skraćivanje veza. Hiljade veza mogu se istovremeno skratiti učitavanjem iz CSV datoteke koja sadrži duge i kratke veze u odgovarajućim stupcima; treći neobavezni stupac može sadržavati zaglavlja.
– Geo-ciljanje. Možete to napraviti tako da ista kratka veza za posjetitelje iz različitih zemalja vodi do različitih dugih veza. Da biste to učinili, stvorite dodatne kratke veze dodavanjem znaka minus i koda države u dva mala slova kratkom URL-u.
– Skraćivanje veza putem API-ja.
3. Stvaranje kratke veze u domeni usluge ili u vašoj domeni.

Korisničke kategorije skraćivača linkova:
a. Univerziteti i druge obrazovne institucije. Nastavnici skraćuju veze do studijskih materijala i grupnih video konferencija Micosoft Team, Zoom, WhatsApp itd.
b. Popularni Youtube blogeri. Skraćuju veze koje vode do vanjskih stranica i u opis videozapisa ili u vlastiti komentar, koji je odmah ili nakon nekog vremena fiksiran na vrhu, ubacuju kratke URL-ove.
c. Pisci koji proizvode kritike video knjiga i postavljaju kratku vezu do mrežne knjižare u kojoj se njihove knjige mogu kupiti.
d. Internet trgovci prikrivajući pridružene linkove skraćujući ih. Pored toga, moguće je spriječiti prijevare sa pridruženim programima koji podcjenjuju broj klikova na pridružene linkove. Da biste to učinili, možete dodati slijed klika ili vrijeme klika kao dodatni marker u dugom URL-u prilikom skraćivanja pridružene veze. U izvještaju pridruženog programa bit će vidljivi svi serijski brojevi klikova i njihovo vrijeme. Ako neki klikovi nisu uključeni u izvještaj, njihov nestanak lako će se otkriti prema serijskim brojevima klikova koji nedostaju.
e. SEO profesionalci skraćuju SEO veze koristeći ključne fraze u kratkom URL-u. Čini se da ključne riječi u kratkoj vezi s preusmjeravanjem kroz 301 preusmjeravanje na dugu vezu imaju pozitivan učinak na promociju ovih riječi u pretraživačima. (Otvaramo radnu temu). Generalno, SEO je vrlo zanimljivo i misteriozno područje. Smatra se da je SEO odavno mrtav. Ali ne, postoje funkcionalne tehnologije, malo ljudi zna za njih. Jedan od njih koristi 301 preusmjeravanje kratkih URL-ova.
f. Državne i vladine agencije različitih zemalja.

Zanimljive karakteristike skraćivača linkova:
– Možete skratiti vezu do web lokacije, čak i nevezanu za bilo koju domenu, koristeći samo IP adresu.
– Ako vezu skratite do grafičke datoteke s nastavkom JPG, PNG ili drugima i umetnete kratku vezu u HTML oznaku, tada će oznaka i dalje raditi.

 • Short-link.me

  Features:
  • Skraćivanje URL-a bez registra
  • Uređivanje URL-a
  • Skupno skraćivanje URL-a
  • Geografsko ciljanje
  • Link praćenje
  • Analytics
  • API
  • Prilagođeni kratki URL
  • Sprečavanje prevara iz pridruženih programa

  URL shortener with geo-targeting, link tracking, analytics, short URL customizing, and fraud prevention from affiliate programs.